Publicerad den

Khadi – miljövänligt tyg

 

Handvävd Khadi är ett hudvänligt och behagligt tyg, tillverkningen är miljövänlig.

Tråden spinns och vävs med handkraft. Arbetet kan utföras i små byar på landsbygden och skapar arbetstillfällen, speciellt för kvinnor. Det är en trygg arbetsplats och arbetet kan ske i hemmet efter giftemål. Det är idag en av få inkomstmöjligheter för kvinnor på landsbygden, och stärker kvinnans ställning i samhället.

Mahatma Ghandi startade Khadi 1920 som ett led i ickevåldkampanjen mot Britternas kolonialmakt. Att befria Indiens trehundra miljoner invånare med spinnrockar, ansågs av många politiker i västvärlden som en bluff.

Indien hade under Brittiskt styre gått från att 1750 stått för en fjärdedel av världens textilproduktion, till hundra år senare vara nere i 8,6% och köpare av en fjärdedel av den brittiska exporten av bomullstyg.

När produktionen av textilier ökade i England i början av 1800-talet genom industrialiseringen, ändrades policyn för East India Company år 1813. Indien skulle nu bli en avsättningsmarknad. Man lät t o m hugga tummarna av bengaliska vävmästare, befolkningen i textilstaden Dhaka krympte från hundrafemtiotusen till tjugotusen.

Innan den industriella revolutionens effekter nådde Indien var Indiens BNP per capita inte extremt mycket lägre än ett globalt genomsnitt, Under de följande hundra åren ökade klyftorna dramatiskt. Det blev allt vanligare med massvält. Enbart under perioden 1890-1900 tog hungersnöd livet av en eller två miljoner indier per år.

När Gandhi startade Khadi importerade Indien två miljarder meter tyg, det mesta från England. Utan Indien skulle imperiet hamna i ekonomiska trångmål. Detta skulle också skapa massor av arbetstillfällen, 49 miljoner enligt hans egna uträkningar, så Gandhi ansåg att Indien kunde återfå sin frihet om folk vävde sitt eget tyg.

Effekten visade sig vara över förväntan. 1925 hade Khadi rörelsen spridit sig till alla delstater i Indien, europeiska kläder brändes på bål och efterfrågan på spinnrockar och vävstolar ökade enormt. Detta ledde till arbetstillfällen för massor av spinnare, vävare, färgare, skräddare, snickare och smeder. Att mätta munnnar med spinnandet visade sig stämma.

Gandhi tog personligen upp utformningen av den Indiska flaggan, som skulle ha tre färger -saffransgult, vitt och grönt- som symboliserar landets många religioner och en spinnrock i mitten.

Khadi drivs av Indiska staten och har hög status, politiker bär fortfarande ofta kläder av Khadi.

Handvävd Khadi är ett hudvänligt och behagligt tyg, tillverkningen är miljövänlig.

Textkälla: ”Mahatma” av Zac O’Yeah