Blocktryck

Blocktryck i västra Indien är idag en långt utvecklad konstart, som bygger på en flera hundra år gammal tradition. De flesta familjer har idag gått tillbaka till att använda växtfärger, och ekologiskt bomull blir allt vanligare. Det är glädjande att se en ny ung generation fortsätta arbetet i familjerna.
Träblock, utskurna med traditionella mönster, doppas i färg och trycks på tyg. Flera lager av färger och mönster trycks mellan stadier av sköljning, färgning av tyget och soltorkning.
Ända upp till tolv olika block används för de mest komplicerade mönstren på stora sängöverkast.

Kläder & överkast med blocktryckta mönster

Sängöverkast 2

Sängöverkast »
(690-1500kr)

Tunika i indigo blått

Tunikor »
(390-690kr)

Bordsduk-2

Bordsduk »
(290-690kr)

På första videon beskrivs arbetet i femton steg och tryckning i fyra omgångar. Tre man hinner färdigställa 1000 m tyg på en månad. Videon visar arbetet vid tygtryck med träblock, Ajrakh printing. Den är inspelad i februari 2012 i byarna Ajrakhpur och Dhamadka i Gujarat, västra Indien.

Nästa video visar tygtryck av sängöverkast i svart&vitt, inspelad i februari 2014.
En ung generation som för hantverket vidare. Som vågar utveckla mönster, färger och teknik, och hålla traditionerna levande.

blocktryck

Khatri, en folkgrupp vars förfäder har tryckt med Ajrakh block i århundraden, invandrade från provinsen Sindh i Pakistan. Ajrakh tryckning, en form av blocktryck på tyg, började som en lokal konstart.
Khatri familjerna, vars namn betyder ”en som fyller eller förändrar färger”, tryckte med lokalt tillgängliga naturliga färgämnen och vatten från Dhamadka, den flod som givit byn dess namn.
Traditionellt använde hantverkaren olika kombinationer av ungefär femtio handskurna träblock för att dekorera kläder för män som levde i byn och dess omgivningar. För kvinnor i dessa samhällen, tryckte hantverkaren malir tyger som visade civilstånd och social status.
Ajrakh har två betydelser, en ”behåll det i dag” och en annan, ”liknande den blå natthimmel med stjärnor blinkande i mörkret”. Ajrakh blocktryck kännetecknas av användning av traditionellt utskurna träblock och fyra färger, röd, svart, blå och vitt. Traditionella ajrakh blocktryck är fortfarande ett hantverk i byar såsom Ajrakhpur och Dhamadka.
Ajrakh blocktryck är en lång och krävande process i flera steg. Traditionen lär att ju längre en hantverkare väntar innan nästa steg, desto mer iögonfallande kommer det slutliga trycket att bli. Den två veckor långa processen ger ett bedövande vackert tryckt tyg i traditionell stil.
Produkter: Tyger till kläder, sängöverkast, kuddfodral, bordsdukar, sjalar.