Om Essys Hantverk

Efter 35 år som hantverkare och Indienresenär har jag samlat det bästa hantverk som jag hittar på resa i Indien. Inköpt av mig direkt från kvinnokooperativ, landsbygdsprojekt och lokala hantverkare i Indien. Utan mellanhänder.

Jag handlar direkt med olika organisationer och lokala hantverkare i västra Indien, området är världsberömt för sina spegelbroderier, blocktryckta tyger, handmålad batik, vävning mm.
Produkterna är unika, kvaliten enastående, pengarna går direkt till hantverkarnas egna organisationer. Rättvist hantverk.
Läs mer om Rättvist Hantverk i menyn till vänster.

Hantverk

I ökenområdet i västra Indien, nära gränsen till södra Pakistan, är hantverk ett sätt att leva, en kreativ sysselsättning, och en nyckel till hållbar försörjning. Tillverkningen av dessa produkter bidrar också till att utveckla de byar som drabbades av en fruktansvärd jordbävning 2001.
Produkterna utgörs av utsökt handbroderade axelremsväskor, sängöverkast, heminredning och accessoarer, handgjorda i utmärkt kvalitet och av miljövänliga, naturliga material.

Broderande kvinnaAxelremsväskor

Våra axelremsväskor är handbroderade av kvinnliga hantverkare i fina färgsättningar. De broderade motiven kommer från den rika tradition av konsthantverkarnas egna stilar. Många mönster har förts vidare inom familjerna, några har återupplivats genom inspiration av permanenta samlingar, en del är moderna innovationer som utvecklas naturligt i vitala, levande traditioner.
Se artikeln och video om broderi i menyn till vänster.

Sängöverkast

Sängöverkast av tyg med handtryckta mönster. I färger som tillverkats av svartrostat järn, röd granatäpple, guldgul gurkmeja och blåaste indigo. Man trycker överkasten med träblock, utskurna med traditionella mönster, som doppas i färg och trycks på tyget. Flera lager av färger och mönster trycks mellan stadier av sköljning, färgning och soltorkning.
Se artikeln och video om blocktryck i menyn till vänster.