Publicerad den

Gandhi Ashram

Gandhi startade Satyagraha Ashram 1915 i staden Ahmedabad, Gujarat. Det flyttades 1917 till en stor tomt vid floden Sabarmati. Vid den tiden låg området en bra bit utanför Ahmedabad och man fick åka häst och vagn hit.

Det var förmodligen det första moderna ashramet av den typ man finner i Indien idag. Öppet för alla människor, inte bara hinduer.
Här bodde Gandhi och härifrån utgick den berömda saltmarchen 1930 för att demonstrera mot britternas monopol på salt.
Det är idag ett modernt museum och ett institut som arbetar för att förbättra de oberörbaras villkor.

Nu har museet omringats av den alltmer växande storstaden och trafiklarmet hörs i bakgrunden. Atmosfären är lugn och Gandhis ande vilar över området, i en stad som annars är kaotisk av trafik och luftföroreningar.

Jag stannar en vecka för att komma in i den Indiska rytmen. På förmiddagen jobbar jag några timmar med mina bilder och mina hemsidor. Jag äter mina måltider hos en familj som lagar mat i sin bostad och serverar vid två bord på sin gård. På eftermiddagen lär Latha mig spinna med den gamla spinnrocken av den typ som Gandhi spann med. Efter någon dag tar jag hand om de Indiska turister som vill prova på att spinna, medans hon guidar i Gandhis bostad. Jag visar och instruerar och tråden växer fram ur mina fingrar. Det är en jämn ström av turister och alla vill bli fotograferad tillsammans med mig och spinnrocken.

Efter en vecka är jag stärkt till kropp och själ, efter god vegetarisk mat och långa samtal med Latha.

GOTT NYTT ÅR!!! Låt oss vara den förändring vi önskar se i världen, och sprida en hoppfull framtid.