Rättvist Hantverk

Essys-stämpel-hemsidaJag har min egen märkning av ”Rättvist Hantverk”.
Det betyder att jag har köpt varan direkt från den som har tillverkat den.
Det kan ske på flera sätt:

  • Inköpt från en hantverkare som arbetar i egen verkstad, bestämmer själv sin arbetstid och sätter sina egna priser.
  • Inköpt från ett hantverkskooperativ av kvinnor, som har startats av dem själva. Bestämmer arbetstid och priser själva.
  • Inköpt från en hantverksorganisation som drivs utan vinstintresse. Antingen med egna verkstäder eller som lägger ut jobb till lokala hantverkare.
  • Inköpt från Khadi. Startad av Mahatma Gandhi 1920 som ett landsbygdsprojekt, främst för kvinnor. Arbetet sker till största delen i hemmen. Statlig organisation utan vinstintresse.
  • Alla varor köps in till fasta priser. Ingen prutning, ingen mängdrabatt.

Det betyder också att jag har varit på plats varje vinter under flera år. Jag har tillbringat mycket tid i verkstäder, påverkat utformning- och haft egen design av produkter. Jag har också varit hem till medarbetare och ibland ätit lunch med familjerna.

Gemensamt för alla organisationer är att man vill vitalisera, utveckla och främja traditionellt hantverk och öka den lokala produktionen. Arbetet sker oftast enligt gammal tradition, med naturliga material och tillverkningsmetoder. Mycket tråd spinns med handkraft, vävs för hand och färgas med växtfärger. Ekologisk bomull kommer nu starkt, som en naturlig utveckling av organisationernas arbete.
Oftast sker tillverkningen i mindre byar, ute på landsbygden. Jag arbetar också med några hantverkare i större städer, främst Delhi.

Jag handlar mest med hantverkare och deras organisationer i västra Indien. Det är ett isolerat område, omringad av en saltöken, nära gränsen till södra Pakistan. Här finns sedan flera hundra år många olika etniska folkgrupper, nomader och olika stammar av boskapsskötare.
Området har en flera hundra år gammal hantverkstradition och är världsberömt för sina fantastiska broderier, handtryckta tyger med växtfärger, handmålad batik, hemvävda tyger mm.
I detta ökenområde är hantverk ett sätt att leva, en kreativ sysselsättning, och en nyckel till hållbar försörjning. Tillverkningen av dessa produkter bidrar också till att utveckla de byar som drabbades av en fruktansvärd jordbävning 2001.
Tack vare de olika hantverksorganisationerna kan fler nu livnära sig på sitt hantverk ute i byarna.