Khadi tyg

Handvävd Khadi är ett behagligt tyg, miljövänlig tillverkning och hudvänligt.
Tråden spinns, och vävs med handkraft. Arbetet sker till största delen i hemmen på landsbygden. Det är idag en av få inkomstmöjligheter för kvinnor, och stärker kvinnans ställning i samhället.

Mahatma Gandhi startade Khadi 1920. Tanken var att människor ska kunna försörja sig på landsbygden, att tillverkningen sker i hemmen ute i byarna.
Khadi tillverkningen spred sig över hela Indien på fem år.

Mitt Khadi

Jag arbetar tillsammans med Khadi på en mindre ort i delstaten Gujarat. I småbyarna runt omkring arbetar många i hemmen med spinning, vävning, broderier mm.
All tillverkning sker för hand utan elektricitet.
Totalt sysselsätter den här lokalavdelningen drygt 3000 människor, främst kvinnor.

Utvalda kläder gjorda av Khadi tyg

Haremsbyxor

Haremsbyxor »
(290-540kr)

Tunika i rött

Tunikor »
(390-490kr)

skjorta i ekologisk bomull

Eko Skjortor »
(350-490kr)

Videon ”Khadi kvinnor”, drygt 6 min, visar kvinnorna från landsbygden som kommer för att lämna in det man har spunnit hemma under månaden. Tråden vägs och det noteras i varje kvinnas häfte. Nytt kardat material vägs upp som kvinnorna spinner under nästa månad. De passar också på att handla tyg, skjortor, mattor mm i butiken. Allt noteras i deras häften och överskottet sätts in på deras bankkonto.

Khadi Plaza

Man har också byggt upp en visningsanläggning med ca 90 arbetsplatser, som man kallar för ”Khadi Plaza”. Hit kommer skolklasser, Indiska turistgrupper och andra intresserade för att lära om tillverkningen av Khadi tyg. Man spinner tråd med handvevade små maskiner och väver tyg med pedaldrivna vävstolar, helt utan el. Det finns också en designer och några skräddare, samt två butiker med personal.

Khadi Plaza är en mycket bra arbetsplats. Gandhis anda genomsyrar hela verksamheten på ett fascinerande sätt. Arbetsplatsen är trygg, en egen buss hämtar kvinnorna i byarna på morgonen, och kör hem dem på kvällen. Det är ljusa, fina lokaler och alla jobbar i sin egen takt. Kvinnorna och alla anställda möts med respekt.

3 min video från Khadi Plaza som visar tillverkningen av Khadi tyg.

Spinnrockhjulet i Indiska flaggan

Det är fortfarande Indiska staten som är huvudman för Khadi, och tillverkningen sker i lokalavdelningar över hela Indien.
Mahatma Gandhi startade Khadi som ett led i ickevåldskampanjen mot Britternas kolonialmakt. Att befria Indiens trehundra miljoner invånare (1920) med spinnrockar, ansågs av många politiker i världen som en bluff. Effekten visade sig vara över förväntan.
Gandhi tog personligen upp utformningen av den Indiska flaggan, som skulle ha tre färger -saffransgult, vitt och grönt- som symboliserar landets många religioner. I mitten av flaggan finns fortfarande symbolen för en spinnrock, en symbol för vad Khadi har betytt för Indien.
Khadi drivs av Indiska staten och har hög status, politiker bär ofta kläder av Khadi.