Publicerad den

Nya varor från Indien

Ekologiskt tyg

Efter en månads intensivt arbete är jag klar med mina beställningarna här i Gujarat. Förutsättningarna är aldrig lika som året innan, lagren av varor och material ändrar sig hos hantverkarna och deras organisationer. I år hittade jag ett tyg i ekologisk bomull, handvävt med handspunnen tråd, färgat med naturlig Indigo. Tyget räcker till fyra herrskjortor. Det blir inte ens en i varje storlek.

Men det fanns också ett ekologiskt tyg som var ofärgat, vackert matt vit. Handvävt i en liten by på gammaldags vävstol. Härligt levande väv. Räcker till några skjortor i alla storlekar.

Bra pris trots att alla har fått bra betalt. Närodlat, spunnet och hemvävt i området. Uppsytt hos den lokala icke vinstdrivande hantverksorganisationen. Beställt utan mellanhänder och hemskickat med kombinerad land och flyg frakt, 30 dagar. Det hoppas jag mycket på.

Khadi tyg

Khadi i Gondal är min favorit (Khadi –se bloggen om Khadi). Det är en mönsteranläggning där man fortfarande håller Gandhis ideal högt. Kvaliten är hög och atmosfären är ödmjuk. När jag bor i gästrummet är jag en del av Khadi. Jag blir som en länk för de unga kvinnorna ut i världen med mina bilder och videos från Näsåker. Korna jag hade, vedbacken, läderverkstan och marknader, mina barn och barnbarn, utsikten över Nämforsen, Urkult och videon om Essys butik på Storgatan. De har så många frågor.

För ledningen blir jag en bekräftan på att Khadi behövs än mer idag. De blir glada över mitt engagemang i Khadi och vet att ekologisk bomull är en naturlig utveckling i Khadis anda. Det pratade redan Gandhi om.

Jag ställer upp på tidningsintervjuer när man vill skapa lokal publicitet kring sin verksamhet.

I år är jag noga med att allt tyg som använts i de kläder jag beställer, är spunnet och vävt här i Gondal. Och att det är naturliga färgämnen som använts.

Batik tunikor

Nytt i år är att jag köper den handmålade batiken direkt från batikverkstan. Det gör att jag kan påverka modeller och motiv, och att jag träffar de som målar och syr. Jag beställer tunikor i 2 olika färgskalor och 4 olika motiv. Varje exemplar blir unik.

Axelremsväskor

I år har jag gjort några väskmodeller efter eget önskemål. Bl a två olika axelremsväskor som också män kan ha. En med applikationer på väsklocket och en broderier. Rymmer en laptop och har många fickor. Väskorna kommer från två olika hantverksorganisationer

Jag har också förbättrat en modell av axelremsväska och lagt till fler fickor i modeller som gick bra förra året.

Jag blir lyrisk när jag väljer broderier och tyger till väskorna, de är så vackra. Kvinnorna broderar i småbyarna här i Kutch. Olika broderier är från olika folkgrupper i olika byar, se sidan om broderier.

När material samlas in till organisationen genomförs en kvalitetskontroll innan de skickas ut till nya byar för sömnad.

Broderade axelväskor

Jag sitter med kvinnorna som kollar broderierna. De rättar till de få misstag som upptäcks. Man genomför utbildning och träning för alla kvinnor, innan de får börja leverera. Kvaliteten måste vara jämn och följa traditionella normer.
Kvinnorna bestämmer själva pris och arbetstider. Just arbetstiden kan leda till oväntade svårigheter för organisationerna att fullfölja leveranser. Basnäringen för de flesta är fortfarande jord- och boskapsskötsel. Det kommer i första hand, leveranser av broderier får anpassa sig därefter.

Organisationerna gör ett fantastiskt arbete och ser verkligen kvinnornas arbete och liv som det primära i sin verksamhet. Flexibiliteten måste finnas, det är på de arbetande kvinnornas villkor som verksamheten bygger.