Publicerad den

Hantverk ute i byarna

Rauf blocktryckEfter Khadi-verkstaden fortsätter jag till Kutch, den del av Gujarat som ligger vid gränsen till södra Pakistan. Här besöker jag hantverksfamiljer och organisationer ute i byarna runt den lilla staden Bhuj. De flesta byar är inte utsatta på kartan. Jag frågar mig fram, följer råd och tips. Efter fem år får jag fortfarande nya idéer och besöker nya familjer.

Det är roligt att se utvecklingen här. De unga som tar över hantverket i familjerna har ofta gått Kala Rakshas ettåriga designutbildning här. Judy Frater från USA, som var med och startade kvinnokooperativet Kala Raksha 1994, har på ett enastående sätt lyckats skapa en utbildning som grundar sig på månghundraåriga traditioner i området och utvecklat dom vidare genom ungdomarna som växt upp i hantverksfamiljerna. Det ger ungdomarna självförtroende att skapa nya idéer inom sitt hantverk, och hålla sina traditioner levande.

Jag bor som vanligt några dagar på skolan. Den ligger ca 55 km från Bhuj. I år passade jag på att fota mina sängöverkast för hemsidan. Även kocken, Sangabhai, fick vara med på en bild.

Blocktryckt sängöverkast