Publicerad den

Kala Raksha – Cream of Kutch

Masters and Artisan students discuss traditions.

Videon är från en dag med de riktigt gamla mästarna inom konsthantverk i Kutch, västra Indien. Syftet var att visa och diskutera traditionen bakom många tekniker, mönster och färger, tillsammans med de unga eleverna från årets textilutbildning.

I januari startade en ny omgång av den textila utbildningen som Kala Raksha driver. Deltagarna kommer från konsthantverksfamiljer i området, uppväxta med hundraåriga traditioner inom de olika teknikerna. Skolan ligger långt ut på landet, ca 50 km från staden Bhuj, som är centrum i området. En arkitekt har ritat husen i gammal stil, byggda med mycket återvunnet material. Det är en fantastisk atmosfär och skapar en fin inramning till utbildningen.

Kala-Raksha-school

De första två veckorna går de unga männen, sedan följer två veckor för kvinnorna. Under studietiden bor alla på skolan, både elever och lärare. Arbetsdagarna är långa och intensiva. Schemat börjar 7.00 och slutar ca 21.00 med middag. Utbildningen avslutas sista dagarna i november med en Fashion Show.

Utbildningen har hög status bland konsthantverkare och de allra skickligaste inom varje teknik bidrar gärna med sina kunskaper till de unga deltagarna. De unga konsthantverkarna nämner gärna sin examen senare i marknadsföringen av sitt företag.

Det anordnas också workshops på skolan, själv deltog jag i en workshop för en grupp Amerikanska textilstuderande. Vi fick prova på blocktryck, tie&dye och vävning. Lärare var från de skickligaste familjerna inom varje teknik.

Deltagarna i videon
Kala Raksha:
Judy Frater, Bhuj, Project Director- Kala Raksha Vidhyalaya
Prakash Bhanani is Chief Executive, Kala Raksha (ej i bild)
Mästare:
Dr. Ismal Mohammad Khatri, Ajrakhpur, Block Printing with natural dye
Khatri Alimohamed Isha, Bhuj, Bandhani (Tie & dye)
Vankar Shyamji Vishramji, Bhujodi, Handwoven textiles
Khatri Umarfaruk, Bhadli, Bandhani on Woolen shawls
Elever från årets kurs

Kala Raksha är ett kvinnokooperativ. Man startade 1993 med 20 kvinnor, idag är 1000 kvinnor engagerade i området. Man har ett jättefint centrum i en by, med ett textilmuseum, showroom, materiallager, verkstad och egen utbildning inom textila hantverk.
Organisationen syftar till att vitalisera, utveckla och främja områdets traditionella hantverk.